Print:

Whitepaper: Blockchain als basis voor smart contracts

Olivier Rikken , Director Blockchain & Smart Contracts

LinkedIn profiel

Op 16 november 2017 is het rapport ‘Smart contracts als specifieke toepassing van de blockchaintechnologie’ verschenen. Dit rapport is samengesteld door een expertgroep van de Dutch Blockchain Coalition, waar onder andere Axveco en Pels Rijcken vertegenwoordigd zijn.

Blockchaintechnologie wordt steeds vaker ingezet in de praktijk. Denk aan verzekeraars die samen in een consortium zijn gestapt, de Rotterdamse Haven die pilots start of het uitwisselen van zonne-energie tussen particulieren. Bij al deze toepassingen kunnen ze niet om smart contracts heen. Een smart contract is het aangaan van een overeenkomst en/of executie via computercodes op een blockchain. Rondom het gebruik van smart contracts via blockchain-technologie is echter nog geen wetgeving, waardoor de juridische houdbaarheid van deze contracten niet vanzelfsprekend is.

Dit was dan ook de reden voor de Dutch Blockchain Coalition (DBC) om een expertgroep te vragen de belangrijkste juridische vraagstukken te onderzoeken en te kijken of dit impact heeft op wet- en regelgeving en op het kennis- en opleidingsaanbod. In het rapport wordt uitgelegd wat smart contracts zijn, met welke juridische vraagstukken organisaties rekening moeten houden en aan welke nieuwe soort kennis en opleiding er behoefte is.

Op 15 maart 2018 spraken Olivier Rikken (Director, Axceco) en Sandra van Heulekom-Verhage (Advocaat-Partner, Pels Rijcken) tijdens het actualiteitenseminar ‘de juridische implicaties van blockchain over juridische vraagstukken bij smart contracts en over toepassingen van blockchain in de praktijk. 

Verder lezen?

Laat uw e-mail achter en ontvang de gehele whitepaper direct in uw mailbox.