Print:

‘Big Data kan rendement ALM-studie vergroten’

Eldert Grootendorst , Bestuurslid

LinkedIn profiel

Pensioenfondsen zouden meer uit hun ALM-studie kunnen halen door Big Data en nieuwe technologieën zoals blockchain te gebruiken, zegt Eldert Grootendorst, bestuurder van Pensioenfonds PostNL.

‘Je hebt een groter bereik van verleden en verwachtingen en kansen. Daardoor is er meer informatie beschikbaar. Big data en blockchain kunnen ook bijdragen tot het beter verkrijgen van inzicht in de resultaten van een ALM-studie, ondanks het  feit dat er al veel mogelijkheden in de studie zijn ingevoerd’, aldus Grootenhorst.

Waarom is het juist nu van belang om te investeren in een ALM-studie?

‘De wereld om ons heen verandert snel. Er komt veel meer data beschikbaar die via blockchaintechnologie sneller en efficiënter kunnen worden verwerkt. Zo kan bij de aanschaf van bijvoorbeeld een winkelcentrum met Big Data inzicht worden verkregen in omzet- en winstcijfers van winkeliers, bezoekersstromen, transactiedata en andere omgevingsfactoren. Aan de hand daarvan kan worden beoordeeld of een winkelcentrum goed loopt en investeringskansen biedt. Maar het gaat ook om alle beschikbare historische en nieuwe data van de financiële markten, zoals rendementen, inflatieverwachtingen, resultaten van bedrijven enzovoort. Het verzamelen en mogelijk verwerken van dit soort gegevens kan helpen om tot betere inzichten te komen en uiteindelijk bijdragen tot betere besluitvorming’.

Door de complexiteit van de financiële markten is er veel modelonzekerheid. Hoe gaan jullie om met zwarte zwanen?

ALM 2018 | IIR‘Stresstesten zijn een belangrijk onderdeel van een ALM-studie. Naast de gebruikelijke scenario’s kan men via schokberekeningen inzicht krijgen in wat er met de beleggingsportefeuille gebeurt als de aandelenkoersen met 25% dalen of stijgen of wanneer de rente daalt of zelfs negatief wordt. In feite moet je elk jaar in elk geval een verkorte ALM-studie doen om te kijken of je aannames bij de start van een ALM-studie nog wel overeenkomen met de realiteit. Op dit moment zou het interessant kunnen zijn om in kaart te brengen welke gevolgen een mogelijke handelsoorlog kan hebben voor de financiële markten. Kortom, alert blijven op ontwikkelingen die plaats kunnen vinden en van invloed kunnen zijn op de te nemen beslissingen.

Wat zijn momenteel de belangrijkste uitdagingen binnen ALM?

‘De belangrijkste vraag is hoe de rente zich zal ontwikkelen. Wat gaan de centrale banken in de Verenigde Staten en Europa doen? Trekt de inflatie harder aan dan verwacht of blijft deze nog lang onder de doelstellingen van de monetaire autoriteiten? Dat zijn op dit moment de belangrijkste onzekere factoren in een ALM-studie. Zolang de rente laag is, zullen pensioenfondsen en andere beleggers blijven zoeken naar andere mogelijkheden om rendement te halen. Dat roept de vraag op hoe je de risico’s die hieraan zijn verbonden kan beheersen en hoe je dit vertaalt in een ALM-studie. Voor de pensioendeelnemers is het ook van belang dat je kunt aangeven dat je risico’s zoveel mogelijk probeert te vermijden, voor zover dat uiteraard mogelijk is.

 

Conferentie ALM 2018

Laat uw e-mail achter en ontvang de brochure direct in uw mailbox.