Print:

Big Data & Analytics: 7 belangrijke trends om te volgen in 2018

Daan de Winter , Content Strategist

LinkedIn profiel

Het tijdperk van big data is definitief aangebroken. Steeds meer organisaties analyseren grote hoeveelheden data om bijvoorbeeld nieuwe businessmodellen te ontwikkelen of bestaande processen te verbeteren. In deze blog maken we de balans op. Waar staan we nu? Hoe zijn de vooruitzichten voor de komende jaren? En wat zijn de belangrijkste trends op dit vakgebied?

Analyse van big data verandert de wereld waarin we leven. Ook in Nederland zien we steeds meer succesvolle big data initiatieven. We zijn zelfs hard op weg om het eerste land ter wereld te worden waar de politie landelijk criminaliteit voorspelt met big data – ook wel wel predictive policing genoemd. In het Nederlandse bedrijfsleven heeft bigdata-analyse eveneens voet aan de grond gekregen. Volgens het Centraal Bureau van de Statistiek voerde in 2015 al één op de vijf bedrijven analyses uit op big data.

De wereldwijde markt voor bigdata-analyse groeit al jaren met dubbele cijfers. IDC voorspelt dat gerelateerde software, hardware en diensten in 2017 goed zijn voor een omzet van ruim 150 miljard dollar. Met name de financiële sector, de maakindustrie, de dienstensector en de overheid investeren fors in big data. “Oplossingen voor big data en business analytics zijn eindelijk mainstream geworden”, concludeert het onderzoeksbureau. Kortom, big data is booming.

Er zijn eigenlijk te veel ontwikkelingen om op te noemen. In deze blog volgen 7 belangrijke trends om te volgen in 2018 om tot waardevolle big data inzichten te komen.

(1) Evolutie van dataplatforms
Moderne dataplatforms en -frameworks worden steeds geavanceerder, dynamischer en mobieler. Zowel data ‘in ruste’ als bewegende data uit allerlei applicaties zijn met elkaar te verbinden. En traditionele barrières tussen bijvoorbeeld on-premise systemen en clouddiensten van verschillende leveranciers worden opgeheven.

(2) Variëteit boven volume en snelheid
Gartner definieert big data als drie V’s: volume (er moeten voldoende data beschikbaar zijn, velocity (data moeten worden ververst) en variety (eenzijdige data in grote hoeveelheden zijn geen big data). Volgens onderzoek van NewVantage Partners onder IT-beslissers is de laatste V veruit de belangrijkste driver voor investeringen in big data.

(3) Data-engineer doet zijn intrede
Er ontstaat een groeiende behoefte een data-engineers. Waar datawetenschappers zich vooral bezighouden met het vertalen van data naar businessinzichten, ligt de focus bij data-engineers op het ontwerpen, bouwen en beheren van de infrastructuur die vereist is voor bigdata-analyse.

(4) Beweging naar ‘pre-emptive analytics’
Data-analyse is nu nog veelal reactief van aard. Op basis van historische data worden processen en transacties geoptimaliseerd. Maar in de toekomst worden realtime en pre-emptive analytics de norm. Hierbij vindt de analyse niet achteraf plaats, maar al tijdens en voor gebeurtenissen om bijvoorbeeld te kunnen anticiperen op problemen.

(5) Blockchain zorgt voor disruptie
Langzaam maar zeker lijkt blockchain technologie door te breken. Blockchain biedt een nieuwe manier om informatie op te slaan en transacties vast te leggen. Hierbij is de data-integriteit gewaarborgd, omdat alle deelnemers binnen een blockchainnetwerk erop toezien dat informatie correct is. Dataveranderingen worden direct opgemerkt.

(6) Efficiëntere data-analyse dankzij AI
Kunstmatige intelligentie (KI) of artificiële intelligentie (AI) wordt steeds vaker ingezet voor bigdata-analyse. Met name voor grote hoeveelheden repetitief werk is AI vaak effectiever en goedkoper dan de inzet van mensen. Maar dankzij nieuwe ontwikkelingen in bijvoorbeeld cognitive computing en deep learning worden AI-systemen ook steeds beter in complexe taken.

(7) Securitydilemma IoT bereikt climax
Het Internet of Things groeit explosief. Overal om ons heen verzamelen sensoren en andere slimme apparatuur data. Deze enorme datastromen bieden ongekende mogelijkheden voor analyse, maar de beveiliging van het IoT blijft achter. Dit levert grote (privacy)risico’s die kunnen escaleren als security by design niet de maatstaf wordt.

Nieuwsgierig naar de mogelijkheden van Big Data? Neem deel aan de 4-daagse opleiding Data Science Fundamentals. Na afloop kunt u zelfstandig aan de slag om een big data-project succesvol te maken.

Data Science Fundamentals | IIR

Meer informatie?

Laat uw e-mail achter en lees meer over de opleiding Big Data Fundamentals. Leer zelf uw eigen Big Data project opstarten!