Print:

Beter presteren met goed Reliability Management

Jaime Donata , Journalist

LinkedIn profiel

Iedereen die werkzaam is binnen de industrie, weet hoeveel het kost wanneer een machine onverwacht uitvalt. Daarom kan Reliability Management niet stevig genoeg geborgd zijn binnen je organisatie. Guido op ’t Root en Vijay Mohan, twee specialisten, en docenten bij IIR, vertellen over trends in Onderhouds en Reliability Management, en de veranderende positie van de Reliability Manager.

Onderhouds- en Reliability Management | IIR

 

Vijay Mohan, Reliability Methodologist, verbetert de betrouwbaarheid van fabrieken in Nederland. Wat zijn de ontwikkelingen in Reliability Management die hij de laatste jaren heeft gezien? Mohan: “Er is veel concurrentie in de industrie. Die was er natuurlijk altijd al, maar in sommige sectoren is de concurrentie zo sterk toegenomen dat een organisatie zich het echt niet meer kan veroorloven om achter te lopen op Onderhouds en Reliability Management.”

Is daarin iets veranderd de afgelopen jaren? Mohan: “Tegenwoordig zie je vaker dat organisaties een op betrouwbaarheid gerichte onderhoudsorganisatie hebben.

Vijay Mohan | IIREen op betrouwbaarheid gerichte organisatie maakt niet alleen gebruik van moderne technieken zoals Reliability-Centered Maintenance (RCM) en Condition-Based Maintenance (CBM).  Alles wordt eraan gedaan om de onderhoudsactiviteiten te optimaliseren en de bijdrage van de equipment aan de bedrijfsdoelstellingen te verbeteren. Een op betrouwbaarheid gerichte organisatie werkt daarom nauw samen met ontwerpingenieurs, inkoopspecialisten en strategische leveranciers om het ontwerp te verbeteren voor betrouwbaarheid en onderhoudbaarheid.”

Ziet hij veranderingen in de rol die Reliability Management inneemt binnen productieprocessen? Mohan: “Reliability Management is op zichzelf niet nieuw. Ik doe het zelf nu ruim 15 jaar. Tegenwoordig is er meer druk de kosten te verlagen om concurrerender te zijn. Ook is de huidige wetgeving steeds veeleisender en minder tolerant in vergelijking met vroeger. Deze nieuwe eisen drijven het gebruik van strategieën aan die met succes zijn toegepast in veel bedrijven, waarmee de prestaties worden verbeterd, de kosten worden geoptimaliseerd, de risico’s worden beperkt, het bedrijfsimago wordt verbeterd, de milieu-impact wordt verminderd en de bedrijfsresultaten worden verbeterd.

Reliability-Centered Maintenance

Guido op ’t Root, Projects (Engineering) Manager, ziet dat bedrijfsdoelstellingen steeds meer naar elkaar toe groeien. “Het niet steady-state draaien van technische installaties is meer en meer onacceptabel geworden binnen de industrie. In plaats van fire fighting, zie je dat men echt streeft naar een stabiele performance zonder incidenten. Men ziet in dat een betrouwbare fabriek, niet alleen een veilige fabriek is – maar ook een winstgevende. Reliability Management wordt steeds meer gezien als tool voor zowel veiligheid als winstgevendheid.”

Guido op 't Root IIRMaar wat betekent dit vakinhoudelijk? Op ’t Root: “Slimmer onderhoud. Dit geldt voor het uitvoeren van het onderhoud, maar zeker ook voor de keuzes. Ik zie een definitieve doorbraak naar condition monitoring in plaats van periodiek/ tijdsgebonden onderhoud. Reliability-Centered Maintenance biedt daarbij een houvast om systematisch een onderbouwde – en voor de onderneming meest passende – afweging te maken van risico’s, kosten en opbrengsten.” Een organisatie die kiest voor Reliability-Centered Maintenance ‘dwingt’ zichzelf keuzes te onderbouwen. Volgens Mohan en Op ’t Root zorgt de focus op meetbaarheid, data analyses en benchmarking voor meer onderling begrip tussen de Reliabilty Manager en de  budgetbeheerders: “Dit zorgt niet alleen voor een prettige dynamiek. Reliability-Centered Maintenance biedt de mogelijkheid het onderhoudsproces systematisch te verbeteren.”

Hoe ontwikkel je jezelf als Reliability Manager?

Omdat de positie van Reliability Management aan het veranderen is – en ook iedere sector specifieke technisch eigenaardigheden heeft – is het een vak waar je je continu in verder kan ontwikkelen. Of het nu om de technisch inhoudelijke kant van specifieke assets gaat, of condition monitoring tools waar je zelf mee te maken hebt. Er is altijd ruimte voor groei. Op ’t Root: Vergeet ook niet de organisatorische kant van Reliability Management, de werkprocessen en het financieel beheer, of iets als change management en het meekrijgen van stakeholders, collega’s en klanten.” Mohan: “Bij een bedrijf waar je tientallen miljoenen beheert, is Relliabilty Management echt iets anders dan in het MKB. Maar ook met een klein budget moet je een je optimum zien te vinden. Dat is soms een spannend spel met directie en financieel management, want meer dan bij het kopen van een auto is goedkoop soms duurkoop. Bij een goede opleiding onderhoudsmanagement komt dit krachtenspel aan bod.”

Is een CMRP Certificaat nodig?

Mohan: “Iedere Reliability Manager heeft een bepaalde theoretische achtergrond. Met CMRP geef je aan dat je ook praktische ervaring hebt, die is getoetst. Reken maar dat dit een extra dimensie geeft bij een recruiter. Zelf vond ik het ook interessant te zien hoe ik zelf scoorde op de verschillende onderdelen van de training: business en management, waarde toevoegen aan je productieproces, equipment betrouwbaarheid, organisatie en leiderschap en werk uitvoering. Op basis hiervan zie je op welk onderdeel je een eventuele gap hebt, waar je vervolgens aan kan gaan werken. Ik heb er erg veel aan gehad!“

Op ’t Root “Het CMRP wordt gezien als een aantoonbaar ijkpunt van je kennis en ervaring op gebied van maintenance en reliability; ook wereldwijd herkenbaar en erkend. Het CMRP biedt toegang tot een actief, wereldwijd netwerk van maintenance and reliability professionals. Toegang tot de laatste trends en ontwikkelingen, bijvoorbeeld via webinars die regelmatig gehouden worden, de bibliotheek met white papers/ artikelen en benchmark informatie.“

Met de 5-daagse opleiding Onderhouds- en Reliability Management van IIR, leert u de onderhoudsstrategie te verbeteren binnen uw organisatie en kunt u het CMRP-certificaat behalen. Bekijk hier het programma of download de brochure hieronder.

 

Meer informatie?

Laat uw e-mail achter en ontvang de brochure direct in uw mailbox.