Print:

Artificial Intelligence (AI) is na Robotics dé logische vervolgstap

Johan van Neste , Partner

LinkedIn profiel

De financiële markt staat aan de vooravond van een grote verandering. Veel partijen zijn – as we speak –  technologische toepassingen aan het integreren in hun bestaande producten en processen. Met welke trends moet de gevestigde orde in de hypotheekbranche rekening houden? In aanloop naar Mortgage Tech 2018 vragen wij de sprekers van dit even naar hun visie. Johan van Neste, Partner van Deloitte geeft zijn visie op Artificial Intelligence.

 

Robotic Process Automation is gemeengoed in hypotheeksector

Afgelopen jaren heeft de hypotheeksector flink geïnvesteerd in Robotic Process Automation (RPA) om handmatige, standaard repetitieve handelingen te automatiseren. Met succes! Vrijwel alle verstrekkers hebben hun processen rond bijvoorbeeld aflossen of omzetting geheel of gedeeltelijk gerobotiseerd. Steeds meer kunnen medewerkers van acceptatie- en beheerafdelingen zich richten op dienstverlening rond complexe klantvragen.

 

Artificial Intelligence dé vervolgstap – 2 praktische toepassingen

Artificial Intelligence (AI) is dé logische vervolgstap die nieuwe automatiseringskansen biedt. AI kan worden ingezet om niet-gestructureerde gegevens te lezen, te herkennen en te classificeren, en in combinatie met Optical character recognition (OCR) ook niet gedigitaliseerde data. Een voorbeeld hiervan zijn inkomende klant e-mails die direct naar de juiste afdeling worden verstuurd of zelfs helemaal afgehandeld met een antwoord uit een FAQ database of de klantenwebsite. Daarnaast kan AI worden ingezet voor herkenning van data in ongestructureerde tekst zoals pdf’s of emails. Een voorbeeld is het uitlezen van de klantdata van papieren of pdf-formatted verzekeringspolissen. De combinatie met Robotic Process Automation (RPA) is bijzonder sterk: na de digitalisering met AI kunnen de gegevens met RPA gematcht worden met de klantgegevens die zijn vastgelegd in het hypotheeksysteem. De ambitie van geheel geautomatiseerde acceptatie en beheer komt hiermee weer een stap dichterbij.

 

AI opent nieuwe mogelijkheden die voor RPA als gevolg van benodigde menselijke besluitvorming en cognitieve vaardigheden (lezen en herkennen) tot op heden onbereikbaar waren. Deloitte heeft op basis van haar ervaring alle AI kansen voor het hypotheekbedrijf geïnventariseerd in een zogenaamde heatmap. Graag bespreken we met u de mogelijkheden voor uw operatie!

Lees hier meer informatie Artificial Intelligence.