Print:

5 succesfactoren voor een geslaagd IT-project!

Ferry Waterkamp , Journalist

LinkedIn profiel

Omvangrijke IT-projecten leggen een grote druk op de huidige informatiemanagers, die steeds vaker de rol hebben van ‘informatieregisseurs’. Zij moeten leiderschap tonen en de organisatie ‘klaarstomen’ voor verandering. Lukt dit niet, dan kan een financieel debacle het gevolg zijn. Hoe zorgen succesvolle informatiemanagers voor de juiste randvoorwaarden?

“Bijna honderd miljoen is stukgeslagen en we staan met lege handen.” Het was de bittere reactie van SP-Kamerlid Ronald van Raak op het nieuws eerder dit jaar dat het kabinet de stekker trekt uit de modernisering van het bevolkingsregister. “Een treurige conclusie”, moest ook minister Ronald Plasterk toegeven.

Het bevestigde weer eens het beeld dat een groot deel van de IT-projecten lastig te beheersen, complex en daardoor risicovol is. Overheidsinmenging lijkt al helemaal een garantie voor mislukking. Toch is dat beeld niet helemaal juist. Sterker nog: IT-projecten lukken steeds vaker, en ook nog eens binnen het budget.

Meer succesvolle projecten

Dat blijkt in ieder geval uit een recent onderzoek van het Project Management Institute (PMI). Volgens de onderzoekers daalde het afgelopen jaar het aantal bedrijven dat een project meemaakte dat niet op tijd werd afgerond. Ook bleef een groter aantal projecten binnen budget en werden vooraf gestelde doelen vaker bereikt. Op iedere miljard dollar die wordt geïnvesteerd, wordt 97 miljoen dollar verspild. In de Pulse of the Profession 2016 lag dit bedrag nog 20 procent hoger.

Pulse of the Profession 2017 biedt ook een aardig inzicht in de succesfactoren voor een geslaagd IT-project:

1. Houd focus op de baten

‘Benefits Realization Management’ (BMI) is volgens PMI een goede methode om projecten, programma’s en portfolio’s af te stemmen op de overkoepelende strategie van het bedrijf. Organisaties die de focus houden op de voordelen – ook als het even tegenzit – zijn succesvoller in hun projecten.

2. Richt een Project Management Office in

Met een Project Management Office (PMO) kunnen organisaties de implementatie van een project in lijn houden met de strategische visie op hoog niveau. Bij bedrijven met een PMO mislukken aanzienlijk minder projecten, terwijl meer projecten voldoen aan de oorspronkelijke doelstellingen en intenties.

3. Zorg voor executive sponsorship

De belangrijkste sleutel tot succes is volgens PMI nog altijd de steun die een project krijgt van de top van een organisatie. De ‘executive sponsors’ kunnen hun autoriteit en positie gebruiken om mogelijke hindernissen voor het project weg te nemen en een snelle besluitvorming af te dwingen. Voor informatiemanagers is het dus belangrijk dat ze gehoord worden in de directiekamer.

4. Werk agile

Met de aloude ‘watervalmethode’ zijn de snelle ontwikkelingen op het gebied van IT niet meer bij te benen. Als een project pas na twee jaar wordt opgeleverd, zijn de eisen al veranderd. Daarom is het beter om in korte iteraties te werken, zodat tijdig kan worden bijgestuurd. Dit blijkt ook overduidelijk uit het onderzoek van PMI. De ‘champions’ met geslaagde projecten werkten vaker agile (55 procent) dan de ‘underperformers’ (23 procent).

5. Focus op talent

Het talent dat een organisatie aan boord heeft, is bepalend voor het succes van nieuwe initiatieven. Ieder project brengt veranderingen met zich mee. Om die veranderingen in goede banen te leiden, zijn de juiste vaardigheden nodig. Dan gaat het zowel om technische als managementvaardigheden. Het is mede aan de informatiemanager om het juiste talent aan boord te krijgen.

Succesvolle IT Managers moeten over uiteenlopende vaardigheden beschikken. Benieuwd hoe je in deze rol succesvol blijft? Bekijk het opleiding Strategisch Informatiemanagement.

 

Meer informatie?

Laat uw e-mail achter en ontvang de brochure direct in uw mailbox.