Print:

5 skills die elke informatiemanager moet bezitten

Daan de Winter , Content Strategist

LinkedIn profiel

Informatiemanagement is een dynamisch vakgebied. Mede door de verregaande digitalisering is de rol van de informatiemanager flink veranderd. Waar een informatiemanager enkele jaren geleden vooral technisch ijzersterk moest zijn, vereist het beroep anno 2017 een meer diverse skillset. Maar wat moet je in deze functie zoal kunnen?

Bring your own device, cloudarchitectuur, social media, het Internet of Things, data-analytics, cybersecurity en de nieuwe privacywetgeving: het is slechts een greep uit de vele aspecten waar een informatieprofessional in de dagelijkse praktijk mee te maken krijgt. Informatie loopt nu eenmaal als een rode draad door de gehele organisatie.

De informatiemanager ‘nieuwe stijl’ is dan ook veel meer dan een beheerder van de bedrijfsdocumenten. Hij of zij fungeert als een soort ‘informatieregisseur’ die het overzicht bewaart en het businessmanagement op de juiste momenten van gerichte adviezen voorziet. Een analytisch sterke bruggenbouwer die de balans bewaakt tussen mens, informatie, strategie en technologie. De volgende eigenschappen zijn hierbij onmisbaar:

1. Technische duizendpoot

Technische expertise blijft vanzelfsprekend een zwaarwegende factor. Uiteraard moeten informatiemanagers over vaardigheden beschikken voor het beheer van informatie en content op verschillende platforms en in diverse formaten. Maar volgens onderzoek van brancheorganisatie AIIM hechten werkgevers ook veel waarde aan specialistische kennis van onder andere risicomanagement, informatiebeveiliging, privacy, content- en recordmanagement en (data-)analyse.

2. Communicatief vaardig

De informatiemanager is een schakel tussen allerlei verschillende afdelingen en businessonderdelen. Bijvoorbeeld tussen het C-level management en IT, of tussen de juridische afdeling en de datawetenschappers. Dan hebben we het nog niet eens over externe stakeholders, zoals klanten en leveranciers. Goede communicatieve en sociale vaardigheden zijn namelijk cruciaal om voor alle lagen van de organisatie een waardevolle gesprekspartner te zijn.

3. Organisatorisch sterk

Sterke organisatorische vaardigheden en leidinggevende kwaliteiten zijn geen overbodige luxe. Volgens het AIIM-onderzoek wordt van informatiemanagers namelijk ook verwacht dat zij ondersteuning kunnen bieden bij ingrijpende organisatieveranderingen, zoals fusies, overnames en reorganisaties. Het is dus een goed idee om je te bekwamen in verandermanagement. Natuurlijk is het eveneens belangrijk dat informatieprofessionals zelf openstaan voor verandering.

4. Creatief en innovatiegericht

Nog een nuttige ‘soft skill’ waarmee informatieprofessionals zich kunnen onderscheiden is creativiteit. Bijvoorbeeld door de vertaalslag te maken van ‘papieren’ businessdoelstellingen naar praktische, creatieve ICT-oplossingen die voor iedereen werken. En aangezien je precies weet welke data en informatie de organisatie in handen heeft, ben je ook de aangewezen persoon om innovatieve nieuwe producten, diensten en businessmodellen te bedenken die daarop aansluiten.

5. Leergierig

Informatieprofessionals moeten hun vaardigheden continu bijschaven en altijd op de hoogte zijn van nieuwe ontwikkelingen die een impact op de organisatie hebben. Kan kunstmatige intelligentie je werk of dat van je collega’s minder arbeidsintensief maken? Levert een nieuwe privacyrichtlijn risico’s op voor je organisatie? Dit vergt een leergierige houding en de bereidheid om in jezelf te investeren. Ook de ‘soft skills’ hierboven zijn tot op zekere hoogte aan te leren.

Van alle markten thuis
Kortom, een informatiemanager moet van vele markten thuis zijn om ook in de toekomst succesvol te blijven. Bovenstaande eigenschappen zijn slechts het topje van de ijsberg. Je moet meerdere rollen kunnen beheersen, elk met hun eigen competenties.

Tijdens de vijfdaagse opleiding Strategisch Informatiemanagement van IIR krijg je alle instrumenten aangereikt om je skills naar een hoger niveau te tillen. Deze opleiding is zowel bedoeld voor beginnende als meer ervaren informatiemanagers. De laatste ontwikkelingen en inzichten op het gebied van informatievoorziening komen aan bod. Cursisten gaan naar huis met een toepasbaar verbeterplan voor hun organisatie.

Meer informatie?
Wil je meer weten over Strategisch Informatiemanagement? Bekijk hier de opleiding van IIR.

 

Meer informatie?

Laat uw e-mail achter en ontvang de brochure direct in uw mailbox.