Print:

Interview: winnaars van de Nationale IIR Privacy Innovatie Awards 2015

Redactie IIR , Trainingen & Conferenties

LinkedIn profiel

Op het Nationaal congres Dataprotectie & privacy 2015 vielen PrivacyPerfect en Ixquick in de prijzen. Ixquick won de Award in de categorie Consumenten oplossingen en de publieksprijs. PrivacyPerfect won de Award in de categorie Bedrijfsoplossingen. Hoe is het hun vergaan, waar staan ze nu en heeft de Privacy Innovatie Award een bijdrage kunnen leveren aan hun succes? In aanloop naar het Nationaal congres Dataprotectie & Privacy 2016 4 vragen aan 2 winnaars van vorig jaar.

1)  In 2015 heeft jouw organisatie een IIR Privacy Innovatie Award gewonnen. Wat is er sindsdien gebeurd?

Alex van Eesteren, Ixquick: sinds de Privacy Innovatie Awards is er voor zowel Ixquick als StartMail veel gebeurd, zo is Ixquick samengevoegd met StartPage.com. Voor onze nieuwe emaildienst StartMail.com is er nu een Business-versie beschikbaar – waarbij we ons specifiek richten op SME zoals notarissen en advocatenkantoren. Leuk om te vermelden is dat ik hoorde dat Jakob Kohnstamm, voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens, bijvoorbeeld ook Ixquick gebruikt. Naast vele individuele gebruikers melden zich nu ook steeds meer bedrijven voor onze privacy vriendelijke diensten aan. Vanwege het verwelkomen van een aantal nieuwe medewerkers verhuizen we binnenkort naar een groter kantoor.

Bas Oostveen, PrivacyPerfect: momenteel zijn we hard bezig met het doorontwikkelen van de software en het werven van nieuwe klanten. De Privacy Award heeft hier een positieve invloed op gehad. Een aantal mooie namen is toegevoegd en er lopen interessante trajecten en samenwerkingen. 

2)    Heeft het winnen van de IIR Privacy Innovatie Award hierbij nog een rol gespeeld?

AvE: de Award heeft natuurlijk bijgedragen aan ons succes. Als organisatie hebben wij met veel plezier gebruik gemaakt van onze uitverkiezing, zo hebben we onder andere een internationaal persbericht binnen ons netwerk verspreid.

BO: voor PrivacyPerfect was de Award een blikvanger in een marketingcampagne; we hebben er veel gebruik van gemaakt via onder andere social media. We hebben het op LinkedIn gemeld en in de handtekening van al onze emails gezet dat we trotse winnaar zijn van deze Award. Relaties zien dat; wij worden hierdoor eerder serieus genomen. 

3)      Waar staat of is de bokaal momenteel?

AvE: de Privacy Innovatie Award 2015 staat in ons huidige kantoor, in onze conferentie ruimte. In ons nieuwe kantoor gaan we hem zeker een prominente plek geven.

BO: de bokaal heeft op ons kantoor een prachtige plek gekregen.

 4)      Wat zou je willen meegeven aan organisaties die zich willen gaan opgeven voor de Awards?

AvE: een verkiezing als de Privacy Innovatie Award kan van groot belang zijn als je als organisatie privacy hoog in het vaandel hebt staan. Privacy is awareness en voor eindgebruikers kan zo’n Award dienen als ultieme benchmark en is het een teken van vertrouwen. Natuurlijk draagt zo’n Award ook bij aan meer bewustwording bij onze eindgebruikers. Voor bedrijven als Ixquick is deelname aan de Awards zeker nuttig, alleen al de nominatie draagt bij aan de naamsbekendheid en geloofwaardigheid. Daarnaast is het interessant om op zo’n Dataprotectie & Privacy congres, naast vele eindgebruikers, ook in contact te komen met andere aanbieders. De IIR Privacy Innovatie Award-verkiezing maakt het vertrouwen in een innovatief privacy product of-dienst als het ware ‘meetbaar’.

BO: je moet als deelnemer zorgen dat je een duidelijke visie hebt: waar ga je als bedrijf op aansturen? Deze visie moet je goed vertalen tijdens de pitch op het Nationaal congres en in de zaken die je aan de vakjury schrijft. Het product heeft uiteindelijk de Award gewonnen, je product moet goed en innovatief zijn. Privacy is belangrijk, maar het is nog steeds een ondergeschoven kindje. Privacy heeft vaak geen ‘top of mind’-positie bij veel bedrijven. Ik hoop dat de GDPR en de Wet Meldplicht Datalekken daar verandering in zullen brengen. Er moet meer bewustzijn bij bedrijven en organisaties komen. Ik juich zo’n Privacy Innovatie Award en een platform met innovatieve privacy projecten, daarom des te meer toe.

Nationale IIR Privacy Innovatie Awards is onderdeel van het Nationaal Congres Dataprotectie & Privacy.

Inschrijven?
Bedrijven/overheden kunnen zich tot 30 juni 2016 aanmelden voor de Privacy Innovatie Awards door een email te sturen naar: j.savenije@iir.nl