Print:

4 redenen om de opleiding CDPO te volgen

Adviseur Josine van der Brug van TACT Legal en Data Just Right rondde eind november jl de 10-daagse IIR-opleiding Certified Data Protection Officer (CDPO) cum laude af. Reden voor vreugde. “Maar ik vond het ook erg jammer dat het voorbij was. Die 10 dagen hadden er van mij best 20 mogen zijn!”

Josine van den Burg IIR

Van der Brug kwam tijdens de 4-daagse IIR-cursus Privacy Officer 2.0 voor het eerst uitgebreid in aanraking met het vakgebied privacy. De waarschuwing die hoofddocent Jean Paul van Schoonhoven al op dag 1 gaf, is haar altijd bijgebleven. “Na deze 4 dagen wil je nooit meer iets met privacy te maken hebben, of je bent gegrepen door het vak en wilt er verder in.”

Geen juridisch vraagstuk

De adviseur van TACT Legal en Data Just Right behoorde tot de tweede groep. “Privacy bleek nog veel leuker, breder en interessanter te zijn dan ik al dacht. Privacy is niet enkel een juridisch vraagstuk, en zo moet je het ook niet benaderen. Het is een vakgebied waarin meerdere disciplines samenkomen, van ethiek tot IT, en die moet je van verschillende kanten kunnen belichten.”

“Als privacyadviseur ga je met een organisatie het gesprek aan over de dienstverlening, welke informatie je daarvoor nodig hebt en hoe je met die gegevens omgaat”, legt Van der Brug uit. “Het lijkt een beetje op goed werkgeverschap. Hoe wil je als het gaat om privacy overkomen op je klanten en personeel? Dat levert veel leukere gesprekken op dan het afvinken van een checklist met de punten die wel en niet mogen.”

Certified Data Protection Officer (CDPO)

Gegrepen door het vak stond voor Van der Brug vast dat de cursus Privacy Officer 2.0 een vervolg moest krijgen. Dat werd de 10-daagse IIR-opleiding Certified Data Protection Officer (CDPO). Van der Brug heeft er warme herinneringen aan.

Wat maakte de CDPO-opleiding voor haar zo geslaagd? De adviseur haalt enkele sterke punten aan:

  1. Variatie

“Het leuke van de IIR-opleiding is dat de verschillende disciplines en vraagstukken die met privacy te maken hebben allemaal aan bod komen. Dat is mede te danken aan de vele gastdocenten die allemaal ervaringen uit de eigen praktijk inbrengen. Hoofddocent Peter van Schelven zorgde met uitgesproken en soms tegendraadse meningen voor de kritische noot. Daar hou ik wel van, van mensen die een ander geluid laten horen.”

  1. Theorie en praktijk

“De praktische benadering en de ruimte die er was voor onze eigen vraagstukken maakten de opleiding heel levendig. De praktijkopdrachten die we thuis maakten, zorgden ervoor dat we de theorie op een andere manier toepaste.”

  1. Teambuilding

“We zijn tijdens die opleiding een hechte groep geworden. Iedereen vond het jammer dat het voorbij was. Dat was ook de verdienste van de hoofddocent die zorgde voor een positieve sfeer. De contacten die je tijdens de opleiding opdoet, zijn erg belangrijk. Binnen het vakgebied privacy is er nog veel onduidelijk, en dan is het fijn als je met andere mensen van gedachten kunt wisselen. We proberen dan ook regelmatig met elkaar af te spreken.”

  1. Benadering

“Hoe IIR het vakgebied privacy benadert, sluit heel erg aan op hoe ik als jurist naar het recht kijk en hoe Data Just Right privacyvraagstukken benadert. Recht is overal en altijd nodig. Dat betekent ook dat je het niet ingewikkeld moet maken. Het moet simpel blijven. Dat geldt ook voor privacy. Het is overal en iedereen heeft ermee te maken. Aan die gedachte geeft IIR met de CDPO-opleiding goed invulling.”

Interesse in de 10-daagse opleiding Certified Data Protection Officer? Inschrijven is mogelijk via de website van IIR.

CDPO IIR

Verder lezen?

Laat uw e-mail achter en ontvang de brochure direct in uw mailbox.