Print:

Uit iets wat nog niet bestaat iets nieuws creëren

Jan Leideman , Manager Operations

LinkedIn profiel

De opmars van industrieel 3D printen

Jan Leideman, Manager Operations bij Demcon, vertelt over de huidige invloeden op de markt van de smart industry en hoe deze zijn werk beïnvloeden. Daarvan is 3D-printen nog maar het topje van de ijsberg.

Ontwikkelingen in de markt

De ontwikkelingen gaan snel op het gebied van smart industry. Jan vertelt over de ontwikkelingen die het meest van toepassing zijn voor Demcon. “De hele smart industry-beweging is belangrijk voor mijn werk”. “Het is voor ons van belang dat deze zich door blijft ontwikkelen. 3D-printen is daar een aspect van, maar er zijn ook andere dingen die spelen en invloed hebben op ons vakgebied.

“De industrie verschuift van massaproductie naar smart customization. Dat is een grote stap. Naast 3D-printen komen daar nog meer onderdelen bij kijken, zoals het op een andere manier delen van informatie met elkaar.”

Demcon en 3D-printen

“Wij zijn technologie-leverancier, dus zijn wij betrokken bij de ontwikkeling van technologie in het stadium waarin veel conceptmatige duw zit. In het geval van 3D-printen zijn er voor ons veel mogelijkheden om nieuwe concepten te ontwikkelen voor het printen”, legt Jan uit. “Dat kunnen nieuwe printprincipes zijn, maar het kan ook zijn dat bestaande printprincipes te traag zijn of verder doorontwikkeld moeten worden.

“Dit biedt mogelijkheden voor ons om nieuwe technologie te ontwikkelen waarin we goed onze kwaliteiten kunnen laten zien. Momenteel zijn er veel technologieën die nog nieuw zijn, of net zijn ontstaan. Een aantal zal afvallen, een aantal zal overblijven. Er zal veel parallel ontwikkeld worden, en die fase is voor ons heel interessant.”

Jetting

“Wij hebben het afgelopen jaar voor de eerste keer met vloeibare metalen geprint”, hervat Jan. “Met het zogenaamde bubble-jet principe maak je gebruik van hele kleine druppels vloeibaar metaal dat uit de printkop komt. Deze vorm van ‘jetting’ is vergelijkbaar met hoe een inkjet-printer bij je thuis werkt. Het principe is hetzelfde, maar dan met metaal in plaats van inkt.

“Daar maken we kleine objecten mee. We hebben dit samen met Océ ontwikkeld. Samen hebben we zo voor de eerste keer een machine ontwikkeld waarin dit toegepast is. Deze printer hebben we ontwikkeld als research platform om applicatie-studies op te gaan doen. In dit geval voor de University of Nottingham, waar onderzoek wordt gedaan naar 3D-printen volgens het jetting-principe. Zij beginnen met allerlei applicatie-onderzoeken en gaan kijken hoe deze technologie zich verhoudt ten opzichte van andere technieken en welk gat deze technologie zou kunnen invullen. Andere projecten die we doen zijn vaak voor bedrijven die daar een direct doel voor hebben, in de eigen productie danwel op de markt.”

Creëren

“Wat dit werk zo leuk maakt, is dat we actief zijn in de voorhoede”, zegt Jan tot slot. “Je bent altijd bezig met nieuwe dingen: uit iets wat niet bestaat, met kennis van andere vakgebieden, iets nieuws creëren. Iedere keer weer komen er in de smart industry nieuwe dingen voorbij die interessant zijn.”

Voor meer informatie? Neem gerust contact op met Jan Leideman via jan.leideman@demcon.nl of (088) 1152000

DEMCON

Bekijk de webpagina van het event Industrieel 3D Printen